Turizmus

Irányítószám: 3926, Körzethívószám: 47

A Taktaköz 634 lélek lakta települése agrárjellegű. Szerencstől délkeletre fekszik, Prügyön keresztül közelíthető meg.

A faluban található a Patay család kastélya, melyet Tornyos Tamás kassai mesterrel építtetett Patay Sámuel. Ma újra élet zengi be, hiszen iskola és óvoda működik a kastélyban.

A Kossuth u. 5. sz. alatt található a késő barokk stílusban épült református templom. A 18. század fordulóján épített templomot 1867-ben újították fel. Különlegessége a – református templomokban teljesen szokatlan – gazdag ornamentális rokokó festés, amely az egész templombelsőt beborítja. Itt található a Patay család címere, és a mára már átépített kastély eredeti, külső lépcsős képe is.

A falu határában védett természetvédelmi tórendszer a Hódoslapos-tó és az Ökör-tó található. (A vizeket Tarcali-tóként is emlegetik) A tavak a Tisza mellékágainak leválásával keletkeztek, vizüket ma a fenékforrások és a csapadékvíz adja.

A természetvédelmi terület madárvilága a mocsarakra jellemző költő és átvonuló fajokban gazdag. Fészkelő madarai közül három vöcsökfaj, továbbá a vízicsibe, bölömbika, réti tücsökmadár és a telepesen fészkelő vörös gém jellemző. A ragadozó madarak közül említésre méltó a barna réti héja. A halfajok közül gazdag állománya található itt a lápi pócnak és a réti csíknak. Ezek igen értékesek. A Hódoslapos-tavon több száz párból álló dankasirály fészektelepet találunk.