Turizmus

Irányítószám: 3926, Körzethívószám: 47

A Taktaköz 634 lélek lakta települése agrárjelleg?. Szerencst?l délkeletre fekszik, Prügyön keresztül közelíthet? meg.

A faluban található a Patay család kastélya, melyet Tornyos Tamás kassai mesterrel építtetett Patay Sámuel. Ma újra élet zengi be, hiszen iskola és óvoda m?ködik a kastélyban.

A Kossuth u. 5. sz. alatt található a kés? barokk stílusban épült református templom. A 18. század fordulóján épített templomot 1867-ben újították fel. Különlegessége a – református templomokban teljesen szokatlan – gazdag ornamentális rokokó festés, amely az egész templombels?t beborítja. Itt található a Patay család címere, és a mára már átépített kastély eredeti, küls? lépcs?s képe is.

A falu határában védett természetvédelmi tórendszer a Hódoslapos-tó és az Ökör-tó található. (A vizeket Tarcali-tóként is emlegetik) A tavak a Tisza mellékágainak leválásával keletkeztek, vizüket ma a fenékforrások és a csapadékvíz adja.

A természetvédelmi terület madárvilága a mocsarakra jellemz? költ? és átvonuló fajokban gazdag. Fészkel? madarai közül három vöcsökfaj, továbbá a vízicsibe, bölömbika, réti tücsökmadár és a telepesen fészkel? vörös gém jellemz?. A ragadozó madarak közül említésre méltó a barna réti héja. A halfajok közül gazdag állománya található itt a lápi pócnak és a réti csíknak. Ezek igen értékesek. A Hódoslapos-tavon több száz párból álló dankasirály fészektelepet találunk.